Potraviny

Zahraničí. Vlezu do obchodu a chci rohlík. Haha, kdepak, na to může člověk tady – v Německu – zapomenout. Jak je možné, že tak (pro mě) základní potravinu Němci nevedou? Je to už tak. Rohlík prostě nemají. A co teda mají místo rohlíku?

Místo rohlíku mají rozpékací housky, to se dá koupit i u nás v obchodech, jsou to polotovary, které mrsknete do trouby a dopečete. Chleba, případně toustový chleba.

Tak fajn, nemají rohlíky, ale co strouhanka, napadlo Vás to? Když není rohlík, jak potom obalují řízky? Tak nad tímto jsem si lámala hlavu, chodila v obchodě a hledala strouhanku. Našla. Strouhanka je dost hrubá, jsou to spíš takové zrníčka jako by hrubé soli, možná písku, nevím, co vše je v tom namleto, jestli i toasty, těžko říct. Barva je spíš do oranžova, alespoň to tak vypadá. Musím říct, že nejsem spokojená s jejich strouhankou. Nijak zvláště mě neoslnila, naše je určitě lepší a jemnější. Třeba se mi ale časem podaří natrefit lepší strouhanku.

Pečete rádi? No, tak i tady jsem narazila. U nás si člověk může vybrat ze třech základních druhů mouky – hrubá, polohrubá a hladká. Samozřejmě, dnešní trh nabízí ještě jiné druhy mouky. Když jsem potřebovala mouku, hledala jsem v obchodě a světe div se, tyto tři druhy Němci nemají. Když to shrnu, používají univerzální mouku Weizenmehl Typ 405. Tak jsem začala hledat na netu a ptala se, spousta místních mi odpověděla, že mouku neřeší a používají právě tento jeden typ na všechno. Ptala jsem se i na webu v různých skupinkách, a ano, najde se nějaká obdoba naší polohrubé a hrubé mouky, jen jsou označené jinak a pod jinými názvy. Každopádně tohle Němci asi moc neřeší. Pečou z jedné a asi jim to stačí.

Když by chtěl člověk koupit piškoty, tak jde a koupí si dětské piškoty třeba do pudingu, nebo jen tak na mlsání. Ano, tady najdete taky, ale mají spíše tvar tzv. ,,kočičích jazýčků“ – jsou takové delší, tvrdší a ta chuť je trochu jinačí.

Máte rádi tatarskou omáčku? Tak doporučuji si stáhnout recept, jak si udělat domácí, protože tady člověk tatarskou nesežene.

Když jsem chtěla péct buchtu – konkrétně perník – tak jsem hledala kypřící prášek do perníku. U nás je to 2 v 1. Je to kypřící prášek spolu s vůní perníku. Tady ne. Tady musíte koupit zvlášť perníkové koření a zvlášť kypřící prášek. Vím, že to je asi to nejmenší, ale perníkové koření tady stojí cca 2 eura a víc, jak kde. A kolik u nás? To je to úsměvné. Jinými slovy koupit si v obchodě hotovou buchtu vyjde levněji, protože za ni dáte kolem 2 eur. K pečení si připočtěte ještě energii, mouku, cukr….atd.

Hledala jsem dětské kukuřičné křupky, znáte to, jak je děti rády zobou? No, tak tady jsem našla jen s příchutí (třeba mrkve), nebo slané natolik, že dávka byla vyšší než v obyčejných brambůrkách. Nejvíce podobné naším křupkám byly kukuřičné křupky polské výroby. Ale musím uznat, nejsou tak dobré, jako ty naše.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *